Derfor bør du rense ventilasjonsanlegget

Det er viktig med godt inneklima. Derfor stiller byggteknisk forskrift krav til at boliger og andre bygninger der folk oppholder seg, skal ha tilstrekkelig ventilasjon. De aller fleste moderne bygninger har derfor et ventilasjonsanlegg, men hvordan disse anleggene blir vedlikeholdt, varierer veldig. Noen skifter filter av og til, noen får utført en full rens med jevne mellomrom, mens andre bare lar anlegget gå, uten å ofre det en tanke. Men hva er egentlig riktig? Trenger et slikt anlegg rens, eller er det bare bortkastede penger?

Erfaringen vår viser at ventilasjonsanlegg definitivt trenger rens med jevne mellomrom. Og ekspertene er enige med oss: I tillegg til årlig skift av filter anbefaler SINTEF Byggforsk at ventilasjonskanalene renses minst hvert 5. år.

La oss se på hvorfor rens er nødvendig: Et ventilasjonsanlegg er utformet for å fordele luft til og fra rommene i bygningen. Selv med filtre som er tilpasset systemet, kan man ikke unngå at smuss, støv og bakterier kommer inn i anlegget. Denne forurensningen bygger seg opp over tid og legger seg i kanalene.

Når dette skjer, fungerer ikke anlegget som det skal. Ventilasjonskanalene blir trangere, og luftgjennomstrømningen blir dårligere. Det gjør at systemet bruker mer strøm enn nødvendig. En rens vil dermed kunne bidra til å holde strømregningen nede. Men i tillegg til det rent økonomiske vil en rens også bidra til et godt inneklima. For hvis forurensningen får ligge og samle seg opp i kanalene, legges det samtidig grunnlag for bakterievekst og soppdannelser.

Det sier seg selv at dette er negativt for inneklimaet. Folk kan bli syke av bakteriene og soppsporene som sirkulerer i urensede ventilasjonssystemer. Symptomer som irriterte luftveier, migrene, trøtthet og så videre kan oppstå på grunn av dårlig inneluft. Et urenset ventilasjonsanlegg er ikke alene om å bidra til dårlig luftkvalitet i boliger og kontorlokaler, men det er som regel en av hovedårsakene.

I industrien brukes ventilasjonsanlegg gjerne til avtrekk av gasser, røyk og støv. Mange av disse anleggene har ingen direkte innflytelse på luftkvaliteten innendørs, da de kun fungerer som luftavtrekk. Men på grunn av forurensningen som bygger seg opp, kan avtrekkene bli blokkert, noe som utgjør en brannfare. Støv og fett brenner veldig lett, og luftstrømmen i kanalene gjør at ilden kan spre seg svært raskt til andre deler av bygningen.

Så uansett hva slags ventilasjonsanlegg du har, vil det være lurt å få det renset med jevne mellomrom, både av økonomiske, helsemessige og sikkerhetsmessige årsaker. Kontakt oss i dag for en gratis befaring, så sjekker vi hvordan det står til med ventilasjonen hos deg. Er det behov for rens, gir vi deg et uforpliktende tilbud på hva det vil koste.

logo-nettside.jpg

© 2020 Midt-Telemark Ventilasjonsrens Meland

  • w-facebook
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now